jueves, 10 de diciembre de 2009

Avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línia

Recurs: Webquest
Adreça URL: http://www.kultic.net/alumnat/activitat/treball.html
Títol de l'espai web: La gent immigrada té dret al mateix tipus de treball que tenen els d'aquí?

Considero que un dels objectius de la WEBQUEST de KULTIC "La gent immigrada té dret al mateix tipus de treball que tenen els d'aquí?" és cercar una transformació de la opinió personal i una desestigmació dels estereotips que són presents en la societat d'avui en dia. En part, el fet de col•locar l'immigrant com a culpable de la pèrdua de llocs de treball és una postura molt fàcil per les persones que viuen en el pais d'acollida. L'activitat tracta de canviar opinions i fonamentar-les, d'un costat, en el coneixement de la realitat de la immigració i, de l'altra, en l'intercanvi d'idees amb la resta del grup classe.

Una de les idees de les que parteix aquest recurs és el relativisme cultural, és a dir, entén que, d'un bon principi, cada societat té uns criteris propis i instrasferibles per comprendre una realitat determinada. És conscient que moltes persones de la societat occidental interpreten el món sota el seu punt de vista. El que succeeix i el que intenta canviar amb les activitats que proposa és la idea de superioritat per part de la societat d'acollida i el sentiment de perjudicats que molts habitants del nostre entorn tenen cap els immigrants.

No és un recurs que promogui el contacte entre cultures. Ofereix el punt de vista de l'Angie i posteriorment espera que diferents alumnes de la classe siguin capaços d'aportar idees en la mateixa línia de l'Angie i de convèncer la resta en la seva postura. Parteix de la idea que les necessitats laborals de la societat actual generen un conflicte entre col•lectius. No es tracta d'un conflicte purament cultural de protecció de la cultura dominant sinó bàsicament econòmic ja que arriba a concebre's l'immigrant com un recurs més econòmic per la societat i, per tant, que aquests no es mereixen el mateix tipus de treball de la gent d'aquí.

La globalització i el moviment de persones a causa de necessitats econòmiques i de cerca d'un món millor fa que els models laborals de la societat actual canviin. Moltes vegades les persones que arriben opten a un treball que les persones autòctones no volen agafar. Generen, per tant, un nivell de riquesa important. Això produeix nous models de producció i una conseqüent transformació econòmica. Tanmateix, es produeix una intensificació de les relacions socials a escala mundial ja que el capital de producció es desplaça constantment pels diferents paisos.

Aquesta Webquest es tracta d'una activitat d'alt nivell d'interculturalitat ja que propugna la igualtat de tots els grups diferenciats per mitjà d'un diàleg i un consens. I en això es basa aquestes activitats: en el diàleg i el consens. Si l'alumnat no comença per dialogar entre ell serà incapaç de fer-ho amb altres cultures. Cal que aquest sigui capaç de comunicar-se (i per això usa diferents eines com la redacció, la gravació o l'avatar) i, al mateix temps, d'escoltar a l'altre la seva opinió i ser capaç de comprendre-la.

Aquesta és una eina que pertany a un estil educatiu crític ja que parteix del diàleg i propugna la igualtat de drets i deures mitjançant el consens de les persones que formen part de la societat. Defensa una educació activa i participativa. Els fonament central amb el qual construeix el coneixement i la sensibilitat de l'alumne és la interacció en lliure opinió entre els alumnes.

L'eina té un potencial educatiu important ja que és capaç d'adaptar-se a diferent tipus d'alumnat i de generar una controvèrsia constructiva que ajudi a aconseguir els objectius. Propugna el diàleg i el consens entre els alumnes i això és el mateix que està demanant que ells realitzin amb les persones immigrades. En fi, s'aconsegueixen els objectius amb els mateixos objectius.

No hay comentarios:

Publicar un comentario